čtvrtek 20. března 2014

První jarní den...aneb Keltský telegraf

Menhir na Mořince v zimě
Menhir na Mořince













Dnes je první jarní den. A opravdu dnes vypadal velice jarně :). Nastává jarní rovnodennost a den a noc by měla být stejně dlouhá, což je způsobeno tím, že slunce při svém ročním pohybu protíná rovník a přechází z jižní polokoule na severní (ano proto měli v Brazílii na Vánoce tolik sluníčka).

Každý může začátek jara oslavit spoustou způsobů. Někdo zvolí jarní detoxikační kůru, někdo zasadí bylinky a vytáhne velikonoční výzdobu. Jedním ze způsobů, jak oslavit příchod jara a navázat na keltský odkaz v našich krajinách je Keltský telegraf. Když už nic jiného je to zajímavá myšlenka, kdy se v jeden den jednotlivé části naší země propojí pomocí ohňových signálů na kopcích, tak jak si údajně v dávných dobách posílali signál Keltové. Když už nic jiného, je to zajímavá myšlenka a líbí se mi ta vzájemná kooperace a symbolika obsazování vrchů čerty.Nebudu se Vám tu rozepisovat, každopádně, kdyby Vás zajímalo něco bližšího a chtěli jste si vybrat ten svůj kopec, tady je typ na stránkách, které vám to vše ještě trochu přiblíží. Každopádně bych se do této akce rada zapojila.
Vybrala jsem si brdský kopec Plešivec, kam zavítám pravidelně alespoň dvakrát do roka. Pro ty z vás, kdo jste tam ještě nebyly, ten výhled stojí rozhodně za to. Tak snad se zadaří a budu mít z této akce nějaké zajímavé info na blog. Jinak v souvislosti s tou jarní očistou těla, jsem se rozhodla praktikovat až do velikonoc jeden postní den v týdnu. No na to jsem zvědavá snad ještě víc, protože vydržet bez jídla je pro mě opravdu boj :D.
Fotka z letošního prvního jarního dne

Žádné komentáře:

Okomentovat