středa 3. prosince 2014

Rekonstrukce aneb nekonečný příběh…

Nejhorší je na rekonstrukci starého domu, že máte pocit, že vypadá čím dál hůř. Alespoň já ten pocit aktuálně mám;). Zákon schválnosti, kdy pro to, abyste mohli dát domek do uživatelné podoby, musíte ho nejdříve celý rozvrtat, probourat a vůbec tak celkově lehce zdemolovat, ve mně v poslední době vyvolává intenzivní pocity zoufalství J. Nemluvě o tom, že čas je při rekonstrukci domu taky velice relativní veličina, nejlépe vše vynásobit koeficientem 4…a to včetně nákladů ;).
No co vám budu povídat, je to nezapomenutelný zážitek. Modlím se, aby už bylo jaro a celý ten náš výjev vypadal opět trošku přívětivěji….minimálně, aby vše zarostlo trávou a nebylo to vidět…nejdříve ale budeme muset přečkat zimu.

Aktuální stav je následující:
  • Podařilo se nám napojit na kanalizaci……aneb rozvrtat si celou zahradu, vytvořit množství hradních příkopů protínající celou zahradu, užít si hledání ztracené přípojky (která překvapivě nebyla tam, kde měla být).
  • Přivést vodu do domu….aneb zlikvidovat si celé zápraží včetně schodů.
  •  Opravit starou kopanou studnu…..aneb kozy se teď mají na čem vyvalovat.
  • Zrenovovat prozatím alespoň 4 špaletová okna….aneb pochopit proč tam všichni cpou ty šílené „plasťaky“.
  • Udělat nové rozvody vody a topení včetně radiátorů…...aneb sypat si popel na hlavu za tak obrovský barák.
  • Udělat nové rozvody elektřiny…..aneb půlka baráku nás ještě stále čeká :-/.
  •  Probourat zeď v hlavní místnosti a spojit tak nosným trámem obývací pokoj s kuchyní…aneb, jak si lehce vybourat díru do baráku.
  •  Sundat střechu, vybourat podkrovní půdičky, udělat novou střechu a zateplit ji…..aneb naše největší poučení – sleduj dělníka na každém kroku, pokud si nechceš zamořit celý dům, najít pár nových šedivých vlasů a oddálit všechny práce o další měsíc.
  •  Vyvložkovat komíny…aneb být kominík je dneska opravdu výnosný job.

A moře práce je ještě před námi. Takový nikdy nekončící kolotoč. Můj neskromný sen je, aby mi o Vánocích stál v hlavní místnosti velký stromeček, proto bych ještě ráda do konce roku stihla štukovaní hlavní místnosti a koupelny, zprovoznění záchodu, namontování umyvadla a zprovoznění krbových kamen. To by pro začátek mohlo stačit a po Novém roce hurá opět do práce ;).

Stav "Před" - Jaro 2014 a "Po" - listopad 2014


Propojení obývací místnosti s kuchyní..


Vyčištěnou a nově osazená studna má úspěch i u rohatců...




Když je přípojka kanalizace na druhé straně zahrady ;)


Pokus o zútulnění "staveniště" :)






Konec krásné zahrady :-/


Stálý obyvatel..


No comment...aneb, jak vše natáhnou o měsíc..



1 komentář:

  1. To máte pravdu, že taková rekonstrukce dokáže být opravdu jeden takový, ne moc hezký nekonečný příběh. Třeba my jsme začali s rekonstrukcí klasických věcí jako je plechová střešení krytina a to se nám zpočátku jako jednoduchý úkol protáhlo na snad 4 měsíce práce a už nikdy více :-)

    OdpovědětVymazat